До аномалій порожнини (АПМ) матки ми відносимо внутрішньоматкову перегородку, Т-подібну матку, дворогу та однорогу матки.
Я вже про це писала, але повторюся – АПМ зустрічаються близько в 5 % популяції всіх жінок, і в приблизно 15% жінок, які мають проблеми з виношуванням вагітності.

Саме виношування вагітності‼️
Ще є наукові джерела, які говорять, що при Т-побіжних матках знижується імовірність не лише виношування, а й настання вагітності.
Побачити аномалію порожнини матки досить складно на «звичайному» 2 Д узд органів малого тазу. Частіше звертаються жінки, у яких було декілька випадків невиношування вагітності (мимовільний викидень на різних термінах). Тоді проводимо 3Д реконструкцію порожнини матки і вже діагностув аномалії.

Важливо‼️
Діагностика обов’язково включає 3 Д реконструкцію порожнини матки або МРТ! Даних Лапароскопії та гістероскопії буде недостатньо, так як потрібно зрозуміти конфігурацію зовнішнього краю матки та, відносно нього, внутрішньої поверхні порожнини матки.

Найсвіжіший гайдлайн по діагностиці і лікуванню таких патологій ща 2014 рік: https://www.eshre.eu/conuta.

Оперувати vs спостерігати ⁉️

Нажаль, досі не існує єдиної думки.
Ми, репродуктологи, рекомендуємо проводити метропластику при аномаліях порожнини матки для народження дитини.
Достовірно – якщо у жінки були випадки мимовільних викиднів на будь якому терміні – рекомендовано проводити метропластику. Зустрічаються випадки, коли жінка народила одну дитину, а потім – декілька викиднів. Це також є показанням до пластики.
Операції сприводу аномалій порожнини матки називаються метропластикою. Це свого роду пластичні операції. Вважають найважчими в гістероскопії. Операція проводиться з використанням спеціальних електродів (петель) гістерорезектоскопа.
Головне завдання метропластики це збільшити порожнину матки, що дозволить виносити вагітність.

Бережіть себе і будьте здорові!
Якщо потрібна допомога – завжди рада!

Попередня публікація
Наступна публікація
Записатись на консультацію