Зимова школа «Мистецтво гістероскопії»
Вишивку мою не видно оком — Нею прошито мій код — ДНК… Л. Ікалюк

26 січня 2022 року у Львові в українських строях та традиціях гостинності успішно відбулася Зимова школа «Мистецтво гістероскопії» за участю вітчизняних та зарубіжних фахівців – лідерів ендоскопії в гінекології.

Дрес-кодом був традиційний український одяг – вишиванка.

В рамках конференції спікери поділилися ДНК власних знань та досвіду.

З великою приємністю акцентуємо увагу на основних моментах.

Однією з ключових тем Зимової школи було застосування лазерної хірургії в гістероскопії.
Елеонора Кастелаччі (лікар-хірург, спеціаліст в області гістероскопічної хірургії, член президії Італійської Асоціації Гінекологічної Ендоскопії, державна лікарня Palagi, приватна клініка Villa Donatello), Флоренція, ІТАЛІЯ, розповідала про сучасні технології застосування лазеру в гістероскопії та його переваги, як правильно підібрати офісні гістероскопи, особливості застосування при лікуванні фіброміоми. Фіброоптична лазерна хірургія – це сучасна та безпечна гістероскопія.

ОСАМА ШАВКІ (професор кафедри гінекології Каїрського університету, член правління Міжнародного товариства гінекологічної ендоскопії ISGE, директор Академії гістероскопії для досліджень та навчання H.A.R.T.)

Безперечно, кульмінацією стала незабутня доповідь почесного президента Української Гістероскопічної Асоціації, нашого доброго друга ОСАМА ШАВКІ (професор кафедри гінекології Каїрського університету, член правління Міжнародного товариства гінекологічної ендоскопії ISGE, директор Академії гістероскопії для досліджень та навчання H.A.R.T.), Каїр, Єгипет. Професор поділився блискучим досвідом складних клінічних ситуацій, вирішення яких інколи постає на межі з «неможливим» і потребує не просто знань та практичних вмінь, а й багаторічного досвіду та професійної лікарської інтуїції. Технічні нюанси та деталі виконання найскладніших кейсів в гістероскопії.

Цікавою була доповідь Джампєтро Губбіні (професор кафедри акушерства та гінекології Болонського університету, член та голова комісії Італійського товариства гінекологічної ендоскопії (SEGi)) Болонья, ІТАЛІЯ, про переваги застосування мінігістерорезектоскопів для лікування всіх видів внутрішньоматкової патології. З вуст винахідника інструментів.

Роман Жихарський (лікар акушер-гінеколог вищої категорії, кандидат медичних наук, завідуючий відділенням “Ендометріозу та тазової хірургії” в КМЦРПМ) говорив про ускладнення, які можуть виникнути під час гістероскопії. Про що лікарям не завжди легко говорити.

Олександр Попков (лікар акушер-гінеколог вищої категорії, хірург, онкогінеколог, кандидат медичних наук) виступив з цікавою доповіддю «Перфорація: чорна дира або вікно можливостей?». Про підготовку як пацієнта, так і лікаря до втручання.

А також, Валентина Склярова (лікар Львівського міського центру планування сім’ї, д. м. н., доцент кафедри сімейної медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького) – про вплив паразитарних інвазій в організмі жінки на зачаття та перебіг вагітності.

Наталія Захаренко (головний науковий співробітник відділення ендокринної гінекології ДУ «Інститут Педіатрії, Акушерства та Гінекології НАМН України», д. мед. н.) про аномальні маткові кровотечі та шляхи їх діагностики та вирішення.

Валентина Кондратюк (д. м. н., професор, Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика) про підходи діагностики та лікування неоплазій шийки матки.

Дмитро Кривокульський (к. м. н., завідувач онкогінекологічного відділу КНП ТОКОД ТОР (Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер) про загальні принципи використання електрохірургії в гістероскопії.

Павліна Боцюн (лікар-цитопатолог вищої категорії, член Міжнародної Академії Цитологіі, завідуюча лабораторіє цитоморфологіі СSD Lab) про особливості цитологічного дослідження епітелію шийик матки, цервікального каналу.

І безперечно, ваші невтомні трудівниці, засновниці школи «Мистецтво гістероскопії»

Ірина Кишакевич (професор кафедри акушерства та гінекології післядипломної освіти Івано-Франківського національного медичного університету, доктор медичних наук, гінеколог лікувально-діагностичного центру “Мед-Атлант”) про інноваційні методи огляду та прицільної біопсії патології цервікального каналу за допомогою гістероскопії.

Та, Наталія Коцабин (гінеколог, репродуктолог, генетик, головний лікар медичного центру репродуктивного здоров’я “Дамія”, к. мед. н.) про застосування всіх видів гістероскопії при лікуванні безпліддя.

Дякуємо, що Ви з нами!
До скорих зустрічей!

Записатись на консультацію